קובי טיריפינטו
עודכן לאחרונה: 1.8.2023
לחומצות שומן בלתי רוויות חשיבות קוסמטית גבוהה: הן משפיעות על תהליכים פיזיולוגיים בעור, ובזכותן הוא משמש מחסום יעיל להגבלת אובדן מים ומספק לחות חיונית והגנה מפני גורמים חיצוניים. איך תוכלו לשקם את מחסום העור? הִתְרַוְּוחו עם צלוחית קוויאר, וקראו את הכתבה
ההזדקנות הכרונולוגית בעור מתבטאת בין השאר בירידה בתפקוד הסטרטום קורנאום. זה רק נשמע קצת כמו קללה בשפה זרה, אך מדובר בשכבה הקרנית באפידרמיס, הלוא היא שכבת העור העליונה, המשמשת חסם בפני יציאת נוזלים מוגזמת מהעור.
מכיוון שהשכבה הזאת עוצרת את תנועת המים המתמדת מהשכבות העמוקות של העור אל השכבות העליונות והחוצה, ההקפדה על לחלוח העור והזנתו, נחוצה גם בקרב צעירים, שעורם עדיין מתפקד כהלכה.
אחד התפקידים המשמעותיים של העור הוא בתפקידו כמחסום להגנה מפני גורמים חיצוניים מזיקים ושימור הלחות בעור. כשהמחסום האפידרמלי עושה עבודתו כראוי, נמנעים נזקים בלתי הפיכים; כשיכולתו לחצוץ בין העור לסביבה נחלשת, נפגמת יכולתו לשמר לחות ולמנוע את התנדפות המים מהעור, וכך גוברת חדירתם של אלרגנים, מיקרואורגניזמים, זיהום אוויר (פיח, אבק ולכלוך) וחומרים מזיקים נוספים. התוצאה – העור מזדקן בקצב מהיר יותר, הקמטוטים נהפכים לקמטים, העור מידלדל והפנים רפויות.
!ספוילר: שיעור בפיזיקה זה כאן
החל מגיל 20, כמו גם כתוצאה מפרוצדורות אסתטיות שמבצעות "פגיעה מבוקרת" בעור, צפיפותו, גמישותו ופעילותו של המחסום האפידרמלי מתחילים להידרדר. הדבר מזרז את תהליכי ההזדקנות בעור בצורה משמעותית וההשפעה מתבטאת באובדן לחות, ובחוסר היכולת של העור לשמר את תכולת המים שבו.
אם חשבתם לגלוש מטה כדי למצוא פתרונות, חכו קטנה, זה הזמן לשיעור פיזיולוגיה קצרצר: לתפקוד העור כמחסום, אחראית המערכת ההידרו-ליפידית (הידרו = מים, לפידי = שומן), המערכת הזאת מורכבת מיסודות חיוניים המיוצרים בעור, ובהם: סרמידים, חומצות אמינו, חומצות שומן, כולסטרול, טריגליצרידים וחומצה לינולאית. לצדם, פועלים גם חומרים היגרוסקופיים הגורמים לספיחה ולאגירת מים בעור (למשל חומצה היאלורונית וגלוקוזאמינוגלוקנים) וכן חומצה לקטית, חומצות אמינו ומינרלים.
שלמות הסטרטום קורנאום (זוכרים את הקללה מהשפה הזרה?!) היא בעלת חשיבות עליונה בשמירה על מערך ההגנה של העור, וזאת מתקיימת בשני אופנים, מחד – בשמירה על לחות אופטימלית ע"י מניעת אידוי המים מהרקמה ומאידך – בשמירה על תאי העור מפני תקיפת רדיקלים חופשים, תהליך חמצון וזיהום.
האחראים הישירים על שמירת התפקוד התקין של השכבה הקרנית, הם הסרמידים, שבזכות המבנה שלהם, משתפים פעולה עם ליפידים (שומנים) נוספים הקיימים בשכבה האפידרמלית ותומכים במערכת ההגנה.
בהיבט הזה, לחומצות השומן הבלתי רוויות – אומגה 3+6 תפקיד מכריע, משום שהן עוזרות לתקן את שכבות השומן הטבעיות במחסום העור ומשפרות את תפקוד תאי האפידרמיס, בבואם להפוך חומצות שומניות חיוניות לפרוסטגלנדון (תסלחו לי על המונח המורכב) – הורמון המשפר את אלסטיות ולחות העור.
בנוסף, כשהעור מפתח קשיים בשמירת תכולת המים – רמת הדלקתיות של העור גוברת – הוא הופך להיות מגורה, רגיש, אדמומי וגם מאבד מהגמישות שלו ומהמראה החיוני. מפה גם עולה הצורך להזין אותו באופן קבוע בתכשירים שמטרתם לחזק ולשקם את מחסום העור, בין אם מדובר במוצרים שמשפרים את יכולתו להכיל מים ובין אם מדובר במוצרים שמבקשים לאטום אותו במרכיבים שומניים שימנעו את איבוד הנוזלים ממנו.